Discutii pe subiectul achizitiilor publice

Indeplinire cerinta calificare

Indeplinire cerinta calificare

Mesajde radu.ionut » Joi Apr 07, 2016 7:57 am

Buna ziua, ma confrunt cu o situatie particulara in ceea ce priveste o procedura de achizitie publica desfasurata in doua etape. In etapa 1, de calificare, participantii vor fi clasati in functie de un punctaj format din media ponderata a cifrei de afaceri(20%) si valoarea lucrarilor similare executate (80%). Pentru aceasta procedura, participantul indeplineste atat cerinta privind cifra de afaceri medie pe ultimii 3 ani, cat si existenta de lucrari similare conform fisei de date. Intrebarea mea este urmatoarea : in cazul in care, ofertantul, indeplineste singur toate cerintentele de calificare, poate folosi un tert sustinator cu o cifra de afaceri mai mare si lucrari similare executate cu o valoare mai mare, asigurandu-si astfel un puncataj cat mai mare? Multumesc
radu.ionut
 
Mesaje: 1
Membru din: Joi Apr 07, 2016 7:41 am

Re: Indeplinire cerinta calificare

Mesajde admin » Joi Apr 07, 2016 10:36 pm

Interesanta intrebare! Aduce din nou in atentie problema resurselor netransferabile.
Opinia pe scurt: nu e posibila (si nici dezirabila!) o astfel de sustinere pentru obtinerea unui scor mai bun.
Daca doriti o explicatie fundamentata, rog reveniti.
admin
Site Admin
 
Mesaje: 106
Membru din: Vin Oct 07, 2011 10:41 am
Localitate: Bucureşti

Re: Indeplinire cerinta calificare

Mesajde slapul » Joi Apr 14, 2016 4:24 pm

Ofertantul poate sa aleaga un tert sustinator indiferent daca indeplineste conditiile sau nu, deci poate sa aleaga sa foloseasca un tert pentru a-si mari punctajul.
slapul
 
Mesaje: 3
Membru din: Mar Iul 01, 2014 3:22 pm

Re: Indeplinire cerinta calificare

Mesajde admin » Vin Apr 15, 2016 11:42 am

@stalpul: Mai binele este dusmanul binelui ! :)

As porni de la scopul apelarii la un tert
Daca analizam textul art. 11 indice 1 din HG 925/2006, rezulta ca tertul este vazut ca unul care asigura AC de îndeplinirea obligatiilor angajate, la un moment determinat, respectiv in caz de aparitie a unor dificultati.
Citez:
(4) În cazul în care susţinerea terţului/terţilor vizează resurse netransferabile, angajamentul ferm prezentat de ofertant/candidat trebuie să asigure autorităţii contractante, în conformitate cu prevederile alin. (2) şi (5), îndeplinirea obligaţiilor asumate prin acesta, în situaţia în care contractantul întâmpină dificultăţi pe parcursul derulării contractului.
Alineatul a fost modificat prin Hotărâre 66/2016 la 25/02/2016

Tertul are o raspundere pentru eventuale prejudicii cauzate AC, astfel cum rezulta din disp. alin. (5) ale aceluiasi articol. Desigur, nu punem la acest moment in discutie eventuala culpa contractuala din partea AC.

Asadar, tertul nu poate aduce un punctaj ofertantului, ci el contribuie, initial, la dovedirea indeplinirii unor cerinte prind capacitatea ofertantului. Dupa semnarea contractului intervine numai in cazuri determinate.
admin
Site Admin
 
Mesaje: 106
Membru din: Vin Oct 07, 2011 10:41 am
Localitate: Bucureşti

Re: Indeplinire cerinta calificare

Mesajde Dincă Vasile » Mie Apr 20, 2016 10:34 pm

Ofertantul este singurul care poate decide , în ceea ce-l privește, modul în care dovedește AC îndeplinirea cerințelor de calificare. De aceea ofertantul nu poate fi constrâns să facă acest lucru separând resursele proprii de acelea pe care , eventual, dorește să le împrumute de la un operator terț. Prin urmare, chiar dacă susținerea în sine este un ajutor necesar pentru a sări pragurile impuse prin cerințele de calificare, nimic nu-l împiedică pe ofertant să beneficieze nu doar de resursele netransferabile ( și transferabile ) ale susținătorului ci și de punctajul aferent. Și nici n-ar fi corect altfel încât AC, prin etapa de precalificare exact asta a vrut - să selecteze pe cei cu cele mai solide resurse ( indiferent de unde le procură ). Deci, cale liberă la susținere !
Dincă Vasile
 
Mesaje: 2
Membru din: Mie Apr 20, 2016 10:16 pm

Re: Indeplinire cerinta calificare

Mesajde Dincă Vasile » Vin Apr 22, 2016 12:34 pm

Stimate admin.,
De vreo 2 zile am transmis un răspuns la una dintre problemele ridicate de un participant la forum și nu a fost publicat. E ceva ce nu știu eu ? ( pentru că ce nu știu nu există )
Dincă Vasile
 
Mesaje: 2
Membru din: Mie Apr 20, 2016 10:16 pm

Re: Indeplinire cerinta calificare

Mesajde admin » Mar Apr 26, 2016 3:59 pm

Puteti detalia despre ce tip de procedura faceti vorbire?

In plus, AC a precizat ca numar maxim de ofertanti/candidati care vor fi calificati?
admin
Site Admin
 
Mesaje: 106
Membru din: Vin Oct 07, 2011 10:41 am
Localitate: Bucureşti

Re: Indeplinire cerinta calificare

Mesajde dan_one » Joi Mai 19, 2016 2:26 pm

HG925/2006, Art.11^1 alin.(7) Atunci cand ofertantul/candidatul demonstreaza indeplinirea unei cerinte de calificare legata de situatia economica si financiara si/sau capacitatea tehnica si/sau profesionala, acesta poate invoca sustinerea acordata de unul sau mai multi terti, in conditiile art. 186, respectiv art. 190 din ordonanta de urgenta, capacitatea acestuia/acestora urmand a fi cumulata cu cea a ofertantului/candidatului in ceea ce priveste respectiva/respectivele cerinta/cerinte.

In cazul de fata daca vorbim de posibilitatea sustinerii de mai multi terti nu se ajunge nicaieri prin cumulare.
dan_one
 
Mesaje: 3
Membru din: Mie Mar 09, 2016 2:22 pm

Înapoi la Forum Achizitii Publice

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori