Discutii pe subiectul achizitiilor publice

Scopul emiterii de documente constatatoare

Scopul emiterii de documente constatatoare

Mesajde adospinescu » Joi Oct 24, 2013 9:38 am

As dori sa comentam urmatoarea contradictie, din punctul meu de vedere:

La art. 97^1 din HG 925/2006 se prevede: "(1) Autoritatea contractantă are obligaţia de a emite documente constatatoare care conţin informaţii referitoare la îndeplinirea obligaţiilor contractuale de către contractant şi, dacă este cazul, la eventualele prejudicii."

In schimb la art. 181 din OUG 34/2006 se prevede: "Autoritatea contractantă are dreptul de a exclude dintr-o procedură pentru atribuirea contractului de achiziţie publică orice ofertant/candidat care se află în oricare dintre următoarele situaţii: c^1) în ultimii 2 ani nu şi-a îndeplinit sau şi-a îndeplinit în mod defectuos obligaţiile contractuale, din motive imputabile ofertantului în cauză, fapt care a produs sau este de natură să producă grave prejudicii beneficiarilor acestuia,"

Fata de prevederile de mai sus, suntem in urmatoarea contradictie: in cazul in care o autoritate contractanta emite un document constatator pentru un operator economic care nu si-a indeplinit obligatiile contractuale sau si-a indeplinit in mod defectuos obligatiile contractuale, dar nu a prevazut si eventualele prejudicii pe care operatorul le-a produs, documentul constatator emis este egal cu zero. La aceasta concluzie a ajuns o instanta de recurs care prin sentinta civila, aceasta motiveaza faptul ca atat timp cat nu sunt cuantificate prejudicii, in cazul in care o alta autoritate contractanta doreste sa-l excluda de la o procedura pe respectivul operator economic, pe baza art. 181, lit. c^1, acest lucru nu este posibil.
Din cate cunosc, recunoasterea unui prejudiciu de catre operatorul economic se face, de regula, numai in instanta. Asadar, autoritati contractante, daca la emiterea unui document constatator nu se cuantifica si un eventual prejudiciu, aceste documente sunt egale cu zero (cel putin in instanta).
Practic scopul emiterii unui document constatator de catre o autoritatea contractanta este de a se proteja, in viitor, pe ea si pe celelalte autoritati contractante, de un comportament necorespunzator al acelui operator economic, in sensul eventualei excluderi de la o alta procedura (bineinteles daca autoritatea contractanta doreste, nu este obligata!).

Astfel, legiuitorul, a gasit "portita" de scapare: In HG 925/2006 obliga autoritatile contractante la emiterea documentelor constatatoare si "daca este cazul" la cuantificarea eventualele prejudicii, iar in OUG 34/2006 autoritatile contractante au doar "dreptul" de a exclude un operator economic care are astfel de documente constatatoare, dar cu obligativitatea cuantificarii unui prejudiciu!
Este sau nu o contradictie? Care mai este scopul emiterii de documente constatatoare?
adospinescu
 
Mesaje: 10
Membru din: Sâm Oct 19, 2013 10:21 am

Înapoi la Forum Achizitii Publice

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator