Discutii pe subiectul achizitiilor publice

Clauze de contract

Clauze de contract

Mesajde admin » Lun Sep 30, 2013 9:48 am

Sub aspectul competenţei materiale a instanţelor, as dori să aduc în atenţei Decizia nr. 1856 din 22 aprilie 2013 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
În conformitate cu decizia instanţei supreme menţionată, dacă în cadrul contractului părţile au stabilit ca eventualele litigii să fie de competenţa instanţei sau instanţelor dintr-un stat membru (unde se află sediul antreprenorului), ulterior litigiul se judecă de către instanţele din statul respectiv, chiar dacă antreprenorul îşi deschide o sucursală în România.
Astfel, dacă în cauză există un element de extraneitate care priveşte teritoriul Uniunii Europene, regulile de competenţă se stabilesc în conformitate cu prevederile Regulamentului CE nr. 44/2001, aplicabil în mod direct şi în România după aderarea la Uniunea Europeană.
În conformitate cu prevederile art. 23 din regulamentul mai sus evocat, „ dacă părţile, dintre care cel puţin una are domiciliul pe teritoriul unui stat membru, au convenit că instanţa sau instanţele dintr-un stat membru urmează să fie competente pentru soluţionarea litigiului ce a survenit sau poate surveni în legătură cu raportul juridic determinat, competenţa revine acelei instanţe sau instanţelor respective. Această competenţă este exclusivă, cu excepţia unei convenţii contrare a părţilor.”
Fişiere ataşate
Contract de antrepriză cu element de extraneitate.docx
(17.67 KiB) Descărcat de 852 ori
admin
Site Admin
 
Mesaje: 106
Membru din: Vin Oct 07, 2011 10:41 am
Localitate: Bucureşti

Înapoi la Forum Achizitii Publice

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator