Discutii pe subiectul achizitiilor publice

Subcontractant

Subcontractant

Mesajde slapul » Mar Feb 14, 2017 4:04 pm

Buna ziua.
Am o nelamurire cu privire la ce se considera exact un subcontractant.
Intentionam sa participam la o acizitie de lucrari, in fisa de date nu se cere un personal minim propus insa din caietul de sarcini se deduce ca ar fi nevoie de cel putin un RTE un CQ si un SSM (securitatea si sanatatea in munca).
Din clarificarile postate un operator a intrebat daca pentru responsabilul SSM se poate folosi un PFA extern si daca acesta e nevoie sa completeze un DUAE. Raspunsul a fost : Da-orice subcontractant va prezenta DUAE
Un alt operator a cerut sa fie exclusa aceasta cerinta pe motiv ca responsabilul SSM presteaza servicii si nu participa direct la lucrare, iar conform definitiei art.3 alin. yy din Legea 96/2016 subcontractant — orice operator economic care nu este parte a unui contract de achiziție publică și care execută și/sau furnizează anumite părți ori elemente ale lucrărilor sau ale construcției ori îndeplinesc activități care fac parte din obiectul contractului de achiziție publică, răspunzând în fața contractantului de organizarea și derularea tuturor etapelor necesare în acest scop. Autoritatea a raspuns : Activitatile SSM fac parte din activitatile pe care ofertantii trebuie sa le indeplineasca in vederea indeplinirii scopului contractului, prestatorul SSM va fi declarat subcontractant.
Intrebarea mea este ce inseamna un subcontractant unde este linia care face o societate/PFA sa devina subcontractant? Pentru ca mi se pare ridicol ca o societate care asigura angajatilor servicii SSM sa fie subcontractant.
Spre exemplu nu ar trebui si cabinetul medical unde se fac analize angajatilor sa fie subcontractant? sau firma de unde cumparam cizme si echipamente pentru ei, depozitul de materiale de unde vom lua materiale pentru lucrare, etc.
slapul
 
Mesaje: 3
Membru din: Mar Iul 01, 2014 3:22 pm

Re: Subcontractant

Mesajde irina » Lun Mar 13, 2017 4:39 pm

Desi tardiv, va transmit punctul meu de vedere la intrebarea dvs. Apreciez ca abuziva cerinta autoritatii contractante, deoarece prin definitia subcontractantului de la art 3 din Lg 98/2016 rezulta clar ca subcontractantul trebuie sa indeplineasca/ desfasoare activitati ”care fac parte din obiectul contractului”. In cazul de fata nu sunt prestate activitati de SSM, obiectul contractului fiind– din ceea ce inteleg – lucrarile de constructii. Astfel este impropriu sa afirmi ca ”activitatile de SSM” sunt activitati contractuale, exemplele dvs cu fabricantul cizmei fiind f corecte. Mai mult, in FD nu exista cerinte privind ”activitatea de SSM”, persoane iar cerintele care apar in CS si nu apar in FD sunt clauze nescrise cf. art 30(6) din Hg 395/2016.

Cred ca ar fi fost bine sa recurgeti la o notificare prealabila, urmata de o contestatie la CNSC … o decizie care ne-ar sustine ar fi foarte importanta in cazuri similar pe viitor. Va rog sa ne tineti la curent in masura in care exista noutati pe acest subiect.
irina
 
Mesaje: 1
Membru din: Lun Mar 13, 2017 2:33 pm

Înapoi la Forum Achizitii Publice

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator