Agentia Nationala a Achizitorilor din Romania
Statut
Agenda/Evenimente
Parteneri
Articole/Analiză
Link-uri utile
Protocol de colaborare între ANRMAP și ANSA
Dezbatere publica: Modificarea SEAP - nevoi ale utilizatorilor
Dezbatere publica: Regimul incompatibilitatilor alesilor locali
 

COMUNICAT DE PRESĂ

Blocajul deciziilor conduce la pierderea fondurilor europene. Companiile de apa se lupta cu birocratia

AquaCaraș riscă intrarea într-un blocaj definitiv, care va implica întreruperea furnizării apei în orașele județului Caraș-Severin. Deşi la limita intrării în insolvenţă, SC AquaCaraş SA face balet între Consiliul Judeţean şi Primăria Reşiţa, fără a contesta măcar sancțiunea de peste un milion de euro impusă de Ministerul Finanţelor. Pentru a înţelege ce posibilităţi legale de acțiune aveau cei de la AquaCaraș l-am consultat pe Sorin Fusea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Specialiştilor în Achiziţii, un specialist în achiziţiile pe fonduri europene şi fost expert al DNA.

AquaCaraş nu este pentru prima oară amendată sau cu plăţi întârziate, la finele lui 2013 societatea având arierate de aproape un milion de euro de pe urma primului proiect derulat, cel pe ISPA. Guvernul a fost de acord să suporte aceste arierate şi, cum nu putea da bani direct societăţii comerciale, a transferat banii Consiliului Judeţean Caraş-Severin, care a făcut o majorare de capital. "Decizia (Consiliului Județean - n.r.) nu este greşită, este una dintre puţinele posibilităţi pe care le-a avut, legal, atunci", spune Sorin Fusea. Doar că decizia a generat proteste vehemente în rândul primăriilor acţionare, care ar fi vrut ca banii să se împartă conform acţiunilor avute la fiecare primărie şi acestea să facă plata spre AquaCaraş pentru stingerea arieratelor, astfel ca structura acţionariatului să nu se schimbe.

Potrivit declaraţiilor mai multor primari, angajații AquaCaraș nu au notificat BERD şi BEI, de la care luaseră credite pentru cofinanţarea proiectului, că s-a schimbat structura acţionariatului la AquaCaraş, aşa cum era prevăzut în contractul de împrumut.

"Nu înţeleg de ce nu au făcut anunţul, căci acţiunea era legală, Victor Ponta obţinuse prin negociere la Bruxelles acceptul de a plăti arieratele, deci nu era nimic de ascuns", spune Fusea. Potrivit expertului, auditul care impune plata unei corecţii de peste 1 milion de euro trebuia contestat şi el la Ministerul Finanţelor care, prin OPCB, a impus şi aplicat sancțiunea. "Chiar dacă nu obţineau revocarea corecţiei, obţineau măcar timp să îşi rezolve problema creditelor şi să înceapă celălalt proiect", ne-a explicat Sorin Fusea.

Consilierii județeni cer raport detaliat
"Problema este că această societate care este sub oblăduirea Consiliului Judeţean are mari probleme financiare. Au sub sechestru imobile, bunuri mobile şi mijloace fixe. Şi conturile sunt blocate. Am citit în ziar despre aceste probleme şi că s-au dus la Consiliul Local Reşiţa ca să ceară sprijin. Consiliul Local Reşiţa este un acţionar ca toate celelalte primării, acţionar majoritar este Consiliul Judeţean Caraş-Severin", spunea consilierul judeţean Ioan Spânu în şedinţa de la finele săptămânii trecute. El cerea rapoarte clare pe această temă: "Consiliul de Administraţie şi conducerea operativă a acestei societăţi să facă un raport în detaliu şi să vină să ne prezinte situaţia. Toată lumea crede că AquaCaraş este a primăriei, reşiţenii spun ca aparţine Primăriei Reşiţa, la Caransebeş spun de Primăria Caransebeş. Dar Consiliul Judeţean este acţionar majoritar şi trebuie să facem ceva".

 

 
Copyright © 2011 ANSA - All Rights Reserved Web design Bucuresti